Laptop (notebook) webáruház, számítástechnika bolt Miskolc - Klick Computer Hungary Kft.
  Miskolc, Meggyesalja utca 93. Elérhetőségeink - telefon: +36 46 505 450, 505 451, 413 347

Tisztelt Partnerünk!
 

Klick Computer Hungary Kft. hírlevél 2016.03.04.




CTB Locker vírus terjed ismét az interneten!



CTB Locker vírus terjed ismét az interneten!



E-mail üzenetekben terjed a kártevő, amely a csatolt fájl megnyitása után zárolja a felhasználó fájljait.


Hogyan tudja elkerülni a vírust? Miről ismerhetőek fel a fertőzött levelek? Mi a teendő, ha már fertőzött a számítógép?



2016.03.03.

Korábbi cikkünk CTB locker vírusokról.

Vigyázzon! Zsaroló vírusokkal fertőzött e-maileket kaphat postafiókjába!


Ne nyisson meg gyanús, ismeretlen helyekről érkező e-maileket, mivel ezek megnyitása megfertőzheti a számítógépét és zárolhatja adatait! A vírus miután kódolja fájljait, megpróbál többszázezres összegeket kizsarolni Öntől azért, hogy feloldja a zárolást a fájlokról. Hallottunk esetekről, ahol ennek az összegnek a kifizetése után feloldódott a zárolás. Ennek ellenére mi azt ajánljuk, előzze meg a problémát! Védje meg fájljait!



01. Kép: Képernyőkép egy fertőzött e-mailről.
CTB Locker vírus terjed ismét az interneten!




Ne essen áldozatul a zsaroló vírusnak!

Ahogy a fenti képen is látszik, a vírust tartalmazó e-mailek számlának vagy egyéb fontos dokumentumnak próbálják álcázni a csatolt, vírusos fájlt. NE nyisson meg gyanús, ismeretlen forrásból származó e-maileket. Még akkor sem, ha úgy látszik, mintha számlát, vagy feladott csomagról információkat tartalmaz.

További lépéseket is tehet adatainak megőrzéséért. Készítsen másolatot fontos fájljairól külső meghajtóra, amely nincs mindig csatlakoztatva a számítógéphez. Így amennyiben megfertőződik a készüléke, a nem csatlakoztatott lemezen lévő fájlokat nem tudja elérni a vírus, így nem tudja zárolni azokat. NE csatlakoztasson fontos adatokat tartalmazó eszközöket megfertőződött számítógépéhez!!!

Mindig frissítse alkalmazásait, leginkább a vírusírtó szoftvereket. A legfrissebb adatbázissal rendelkező vírusírtók könyebben és gyorsabban tudják eltávolítani a vírusos állományokat számítógépéről.

Készítsen Visszaállítási pontokat operációs rendszeréről, melyből egy korábbi állapotra visszaállíthatja számítógépét, és annak tartalmát.

Amennyiben nem rendelkezik vírusírtó szoftverekkel, tekintse meg ajánlatainkat:
Vírusírtó software vásárlás árak
Panda Vírusírtó software vásárlás árak





02. Kép: A zsaroló vírus üzenete.
CTB Locker vírus terjed ismét az interneten!


Mit tehet, ha már zároltak a fájljai?

Amennyiben számítógépe megfertőződött, és adatait zárolta CTB vírus, akkor a 2. képen látható ablak, vagy ahhoz hasonló fogadja Önt a képernyőn. Sajnos a CTB vírus olyan bonyolult titkosítási eljárásokat alkalmaz a fájlok kódolásához, hogy azok visszaállítása korábbi külső mentések nélkül szinte lehetetlen. Mit tehetünk mégis, ha adataink zároltak?

Megpróbálkozhat a zsarolt összeg kifizetésével, azonban ez egyátalán nem jelent garanciát a kódolás feloldására. Amennyiben a vírus nem oldja fel a kódolást az összeg kifizetése után, adatain kívül még pénzét is elveszítheti! Nem ajánljuk senkinek, hogy engedjen a zsarolásnak, fontos adatairól mindig legyenek mentései.

Futtasson ellenőrzést számítógépén Anti-Malware és Antivírus szofverekkel. Mindenképp el kell távolítani a vírust a számítógépről, hogy újabb fájlok ne zárolódjanak! Ne feledje, ha egyszer letakarította a kártevőt, valószínűleg többé nem lesz esélye a fájlok visszaállítására! (Sajnos, előtte sem nagy az esélye az adatok visszaszerzésének.)

Amennyiben rendelkezik visszaállítási ponttal, érdemes visszaállítani a számítógépét egy korábbi időpontra. Ha meggyőződött róla, hogy a vírust eltávolította, állítson mentéseiből vissza minden lehetséges elveszett adatot.

Ne engedjen a zsarolásnak, készítsen rendszeresen mentéseket adatairól!



(Amennyiben nem korrekt a megjelenítés, tekintse meg hírlevelünket honlapunkon.)
Köszönjük türelmét és megértését! Véljük, hogy Önnek is hasznos információkkal szolgálhatunk. Elnézését kérjük, amennyiben levelünkkel zavartuk. Ha a jövőben nem kíván a Klick Computer-től levelet kapni itt leiratkozhat: Hírlevélről leiratkozás.  Ha már vásárolt a Klick-ben, vagy igénybevette szerviz szolgáltatásunkat Hírlevélről leiratkozás adatlap módosítással.