Nyitott könyv lehet a hírszerzők előtt a SIM-kártya





2015.03.05 Notebook (laptop), netbook, tablet pc a Klick Computer WebÁruházból    







London, 2015. február 20., péntek (MTI) - Amerikai és brit titkosszolgálatok már évekkel ezelőtt megszerezték a világ legnagyobb SIM-kártya gyártójának azonosítási és titkosítási kódrendszerét és így szabad hozzáféréshez jutottak a mobil készülékeken bonyolított beszélgetésekhez és adatforgalomhoz - írja a The Intercept hírportál.

 

A portál értesülése szerint a világ élvonalbeli SIM-kártyagyártó vállalatának a rendszerébe hatolt be az amerikai NSA (National Security Agency) Nemzetbiztonsági Ügynökség és brit megfelelője, a GCHQ (Government Communications Headquarters). A cég a világ 450 mobil hálózati szolgáltatóját látja el SIM-kártyákkal, valamint fizetőkártya szolgáltatókat új generációs bankkártyákban alkalmazott chipekkel. A cég évente mintegy kétmilliárd SIM-kártyát állít elő.

A SIM-kártyák közös titkosítási kódját megszerezni olyan, mint egy szállodában megszerezni az összes szobát nyitó mesterkulcsot - magyarázta el Christopher Soghoian, az American Civil Liberties Union technológiai szakértője a The Interceptnek. "Ennek birtokában a lehallgatás már gyerekjáték" - mondta.

Az SIM-kártyákat gyártó vállalat ügyvezető alelnöke a portálnak elmondta, hogy a cég egyáltalán nem volt tudatában a behatolásnak. "A legfontosabb dolog most számunkra az, hogy megértsük hogyan is történhetett meg mindez és hogy felmérjük az okozott kár terjedelmét" - mondta.

A titkosító kód birtokában a hírszerző szervezeteknek módjukban áll az érintett távközlési szolgáltatók, illetve külföldi illetékes hatóságok beleegyezése és tudta nélkül lehallgatni mobil készülékeken folytatott telefonbeszélgetéseket. A művelet semmiféle nyomot nem hagy a hálózati szolgáltatók rendszerében. A kód birtokában a már korábban lehallgatott beszélgetések is visszafejthetők - írja a The Intercept.

"Ez nagyon rossz hír a telefonok biztonsága szempontjából. Nagyon rossz" - mondta Matthew Green, a Johns Hopkins Information Security Institute kriptográfiai szakértője. A távközlési szolgáltatók ugyanis ezeket a kódokat nem biztonsági szempontból tekintik fontosnak. Nekik csak az számít, hogy a rendszerüket ne lehessen ingyen használni - tette hozzá Christopher Soghoian.

Csak el kell helyezni egy antennát mondjuk az ENSZ székháza előtt és rögzíteni kell a mobiltelefon jeleket. A kód birtokában aztán mindegyik beszélgetés visszahallgatható - mutatott rá Matthew Green. És ez a megoldás nem csak a titkosszolgálatokat érdekelheti - hangsúlyozta. Képzeljük csak el, mi pénzt lehetne keresni a Wall Streeten folytatott beszélgetések rögzítésével - tette hozzá.



Forrás: MTI



Acer Notebook árlista
Dell Notebook árlista
Toshiba Notebook árlista
Asus Notebook árlista
APPLE, HP, HP HEWLETT PACKARD, LENOVO, SONY árlista






Kapcsolódó

Microsoft hírek








Vásároljon webáruházunkban! Informatikai rendszerek Önnek!  

Akciós laptop ajánlatok! Notebook, laptop akció két hetente! 

Ingyenes házhozszállítás ( 100e Ft feletti vásárlás esetén) Magyarország területén. 

A termékeinket a hivatalos magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Notebook webáruház, laptop  és  számítógép javítás, szerviz Miskolc - Borsod

Akciós laptop notebook ajánlatok! Dell notebook, Asus laptop, Acer, HP és Lenovo laptopok, notebook - laptop - netbook kiegészítő web-bolt. Számítástechnika bolt Miskolc. Click Computer
Klick Computer Hungary Kft.
  https://www.klickcomp.hu


Miskolc , Borsod-Abaúj-Zemplén , 3530 Magyarország
Meggyesalja utca 93.
+36 46 413 347, +36 46 505 450


Itt Klick-elget » Notebook bolt Laptop akció |  Akció gyártóinktól |  Árlista |  Számítástechnikai Katalógus |  Számítástechnikai Hírek |  Szerviz |  Rendszergazda |  Kapcsolat |  Cég Info |  Cég Hírek |  Fórumok |  Web-bolt Gyors menü

Miskolc nyitva h-p 9:00-17:00
Tel: +36 46 505 450, 413 347


Klick Ajánló

Klick Ügyfélszolgálat

Írjon! Ügyfélszolgálat Fórum

Klick Computer Hungary Kft.
3530 Miskolc, Meggyesalja u. 93.
Tel/Fax:+36 46 413 347, 505 450
Web: Notebook, Laptop, Számítástechnika, számítógép Web-Bolt KlickComp.hu


mail: sales[kukac]klickcomp.hu