CTB Locker vírus terjed ismét az interneten!E-mail üzenetekben terjed a kártevő, amely a csatolt fájl megnyitása után zárolja a felhasználó fájljait.


Hogyan tudja elkerülni a vírust? Miről ismerhetőek fel a fertőzött levelek? Mi a teendő, ha már fertőzött a számítógép?2016.03.03.

CTB Locker vírus terjed ismét az interneten!
Korábbi cikkünk CTB locker vírusokról.

Vigyázzon! Zsaroló vírusokkal fertőzött e-maileket kaphat postafiókjába!


Ne nyisson meg gyanús, ismeretlen helyekről érkező e-maileket, mivel ezek megnyitása megfertőzheti a számítógépét és zárolhatja adatait! A vírus miután kódolja fájljait, megpróbál többszázezres összegeket kizsarolni Öntől azért, hogy feloldja a zárolást a fájlokról. Hallottunk esetekről, ahol ennek az összegnek a kifizetése után feloldódott a zárolás. Ennek ellenére mi azt ajánljuk, előzze meg a problémát! Védje meg fájljait!

A vírusos levelek tárgyában, valamint a csatolt fájl megnevezésében gyakran szerepel számlára, vagy hivatalos dokumentumra utaló szó, például Invoice, Order, Shipped/shipping, a csatolmány pedig Office szoftvercsomag által létrehozott .doc, .xsl, .docx, .xslx, vagy tömörített zip és rar állomány(ok)ból áll.01. Kép: Képernyőkép egy fertőzött e-mailről.
CTB Locker vírus terjed ismét az interneten!
Ne essen áldozatul a zsaroló vírusnak!

Ahogy a fenti képen is látszik, a vírust tartalmazó e-mailek számlának vagy egyéb fontos dokumentumnak próbálják álcázni a csatolt, vírusos fájlt. NE nyisson meg gyanús, ismeretlen forrásból származó e-maileket. Még akkor sem, ha úgy látszik, mintha számlát, vagy feladott csomagról információkat tartalmaz.

További lépéseket is tehet adatainak megőrzéséért. Készítsen másolatot fontos fájljairól külső meghajtóra, amely nincs mindig csatlakoztatva a számítógéphez. Így amennyiben megfertőződik a készüléke, a nem csatlakoztatott lemezen lévő fájlokat nem tudja elérni a vírus, így nem tudja zárolni azokat. NE csatlakoztasson fontos adatokat tartalmazó eszközöket megfertőződött számítógépéhez!!!

Mindig frissítse alkalmazásait, leginkább a vírusírtó szoftvereket. A legfrissebb adatbázissal rendelkező vírusírtók könyebben és gyorsabban tudják eltávolítani a vírusos állományokat számítógépéről.

Készítsen Visszaállítási pontokat operációs rendszeréről, melyből egy korábbi állapotra visszaállíthatja számítógépét, és annak tartalmát.

Amennyiben nem rendelkezik vírusírtó szoftverekkel, tekintse meg ajánlatainkat:
Vírusírtó software vásárlás árak
Panda Vírusírtó software vásárlás árak

02. Kép: A zsaroló vírus üzenete.
CTB Locker vírus terjed ismét az interneten!


Mit tehet, ha már zároltak a fájljai?

Amennyiben számítógépe megfertőződött, és adatait zárolta CTB vírus, akkor a 2. képen látható ablak, vagy ahhoz hasonló fogadja Önt a képernyőn. Sajnos a CTB vírus olyan bonyolult titkosítási eljárásokat alkalmaz a fájlok kódolásához, hogy azok visszaállítása korábbi külső mentések nélkül szinte lehetetlen. Mit tehetünk mégis, ha adataink zároltak?

Megpróbálkozhat a zsarolt összeg kifizetésével, azonban ez egyátalán nem jelent garanciát a kódolás feloldására. Amennyiben a vírus nem oldja fel a kódolást az összeg kifizetése után, adatain kívül még pénzét is elveszítheti! Nem ajánljuk senkinek, hogy engedjen a zsarolásnak, fontos adatairól mindig legyenek mentései.

Futtasson ellenőrzést számítógépén Anti-Malware és Antivírus szofverekkel. Mindenképp el kell távolítani a vírust a számítógépről, hogy újabb fájlok ne zárolódjanak! Ne feledje, ha egyszer letakarította a kártevőt, valószínűleg többé nem lesz esélye a fájlok visszaállítására! (Sajnos, előtte sem nagy az esélye az adatok visszaszerzésének.)

Amennyiben rendelkezik visszaállítási ponttal, érdemes visszaállítani a számítógépét egy korábbi időpontra. Ha meggyőződött róla, hogy a vírust eltávolította, állítson mentéseiből vissza minden lehetséges elveszett adatot.

Ne engedjen a zsarolásnak, készítsen rendszeresen mentéseket adatairól!Dell Notebook, Asus Laptop, Számítástechnika, számítógép WebÁruház Klick Computer Hungary Kft. www.klickcomp.hu Click
Miskolc, Borsod-Abaúj-Zemplén, 3530 Magyarország
Meggyesalja utca 93.
+36 46 413 347, +36 46 505 450x
Vásárlási feltételek
Vásárlási Segédlet
Laptop bolt Klick Home
web-shop kategória lista
Gyors menü