WWDC 2023 - Az Apple konferencián bejelentett újdonságokA leglényegesebb frissítések, fejlesztések a WWDC 2023 konferenciáján.


Az Apple minden évben megtartja a WWDC néven futó konferenciáját, ahol bemutatják a technológiai fejlesztéseiket, új termékeiket és újításaikat.
Az idei WWDC több szempontból is izgalmas, mutatjuk, milyen újításokat hozott az Apple.

WWDC 2023

Az oldal tartalma:

  1. A 15 colos MacBook Air
  2. Mac Studio, M2 Max és M2 Ultra
  3. MacOS Sonoma
  4. iOS 17
  5. Vision Pro AR
  6. AirPods és WatchOS 10
Apple notebook (laptop), Klick Computer Hungary Kft. WebÁruház

2023.06.20.

A 15 colos MacBook Air

15'' MacBook Air

Ez a laptop a legnagyobb méretű MacBook Air, korábban a 13.3" és a 13.6" méretek közül tudtunk választani.

Természetesen az Apple M2 chip-et tartalmazza, a gyártó szerint akár 18 órányi akkumulátoridővel, mindössze ~1.3kg súllyal és ~12mm vékony testtel rendelkezik.

Ezekkel a tulajdonságokkal megkapta a valaha volt legvékonyabb 15 colos laptop címet.

A megszokott Midnight (fekete), Starlight (arany), Space Gray (szürke) és Silver (ezüst) színekben kapható.

Továbbá a legfrissebb elérhető MacOS operációs rendszer van benne, amire még külön kitérünk.

Nemsokára WebÁruházunkban is elérhetővé válhat, érdemes figyelni Apple kínálatunk!

Mac Studio, M2 Max és M2 Ultra

Mac Studio

A Mac Studio asztali mini számítógépeket már M2 Max és M2 Ultra chipekkel is lehet majd kapni.

Az M2 Max chipek akár 12 magos CPU-val és 38 magos GPU-val, az M2 Ultra chipek pedig 24 magos CPU-val és 76 magos GPU-val rendelkezhetnek.

Ezzel a változtatással méretben nagyjából háromszor olyan magas lett, valamint ~40%-os teljesítménynövekedés történt a Neural Engine-ben és akár 8K felbontásban, magas képfrissítési frekvencián is használható.

16 és 32 magos Neural Engine-t kapnak, valamint választható előtelepített szoftverként a Logic Pro és a Final Cut Pro is elérhető az Apple oldalán.

MacOS Sonoma

MacOS Sonoma

Másnéven MacOS 14, az Apple legújabb operációs rendszerében megjelentek a widgetek, amik testreszabhatóak, méretezhetőek és interaktívak.

A videókonferenciák minősége végett egy átfedéses funkció került be, ami a hangszórókat kivágja és a dinamikus háttér előtt játssza le őket.

A Safari böngészőt is érték újítások, például a privát böngészés továbbfejlesztése és a webapplikációk, amik a rendszer dokkolójába hozzáadhatók.

Bekerült egy úgynevezett játék mód is, ami a háttérben futó alkalmazásokat, valamint értesítéseket korlátozza, így zavartalabbul játszhatunk.

Továbbá bővült azon játékok száma, amiket MacOS operációs rendszeren is játszhatunk, ezzel törekedik az Apple arra, hogy nyisson a játszani szerető felhasználók felé.

iOS 17

iOS 17

Hasonlóképpen, mint a MacOS Sonoma-nál, itt is megjelennek a widgetek.

Egy NameDrop nevű funkcióval képeket és telefonszámot tudunk egymással megosztani.

Bekerül egy Journal nevű napló applikáció, ami személyre szabott javaslatokat ad fotóink, helyszíneink, zenéink stb. alapján.

Fejlődött továbbá a helyesírás-javító funkció is, ami AI model segítségével javaslatokat ad következő szavainkra, szókapcsolatainkra és felajánlja a sokszor használt szavainkat is.

Megjelent egy Standby nevű funkció is, ami éjszaka vagy amikor nem használjuk a telefont, beállítja, hogy mi jelenik meg a képernyőn, például az ébresztő vagy az aktuális idő.

Végső soron a Visual Look Up nevű funkció képek alapján recepteket tud keresni.

Vision Pro AR

Vision Pro AR

Talán a legnagyobb újdonság, és már szinte biztos, hogy hallott róla: a Vision Pro AR.

Az AR, mint kiterjesztett valóság annyit jelent, hogy a "valós térre" vetít ki virtuális tartalmat egy speciális készüléken keresztül.

Ez a Vision Pro AR egy teljes 3D-s interfésszel rendelkezik, amit szemünkkel, kezünkkel vagy arcunkkal tudunk irányítani.

Például egy Mac-es gépet monitor nélkül ebben a kiterjesztett valóságban fogunk tudni használni, az ablakok előttünk fognak "lebegni", azokat ide-oda pakolhatjuk valós térben, irkálhatunk egy virtuális billentyűzeten, továbbá megjelenik egy kifejezetten hozzá tartozó VisionOS is.

Elsősorban nem szórakozás és játék a célközönsége, hanem a céges, üzleti világ.

Amennyiben a készülék észleli, hogy egy ember van előttünk, úgy áttetszővé válik a kijelzője, így könnyebben látjuk az adott személyt és ő is látni fogja az arcunk.

Viszont szórakozási lehetőség azért mégis lesz benne, ugyanis bejelentették, hogy a Disney+ benne lesz megjelenéskor, így filmeket, sorozatokat nézhetünk majd vele, meg persze zenét is hallgathatunk.

AirPods és WatchOS 10

WatchOS 10

Az AirPods terén inkább csak teljesítménybeli fejlesztés történt:

  • Lett egy Adaptive Audio funkció, ami az aktív zajszűrést és a transzparencia módot egyesíti, hogy egy jobb zajszűrést kapjunk eredményként.

  • Továbbá, az Apple bejelentette, hogy dolgoznak az automatikus funkciók fejlesztésén.

Az Apple okosóráknál az operációs rendszer stabilitását fejlesztették:

  • Kicsit át lettek dolgozva a widgetek, de a nagyobb volumenű frissítés a külső forrásból származó applikációkat érintő interfészen volt.

  • Kivették például a Messenger, Twitter, Amazon, eBay applikációkat, ezentúl csak értesítések formájában találkozunk az órán, a telefonunk értesítései alapján.


Laptop webáruház, számítástechnika bolt Miskolc
Klick Computer Hungary Kft.
Dell Notebook, Asus Laptop, Számítástechnika, számítógép WebÁruház Klick Computer Hungary Kft. www.klickcomp.hu Click
Miskolc, Borsod-Abaúj-Zemplén, 3530 Magyarország
Meggyesalja utca 93.
+36 46 413 347, +36 46 505 450