Gyorsabb okosórák, hasznos funkciók az iphone-okon - Apple szoftver újdonságok a WWDC-n



Minden operációs rendszeréhez készült frissítési információkkal az Apple.


Elkezdődött a 2016-os WWDC, az Apple fejlesztői konferenciája. Az első napot az operációs rendszereik főbb újdonságainak a bejelentésével kezdték, cikkünkben összefoglaljuk a főbb tudnivalókat az ősszel érkező frissítésekről.



Aktuális akciók, Klick Computer Hungary Kft. WebÁruház 2016.06.15.

A rendezvény előtt terjedtek hírek arról, hogy új Macbook, vagy egyéb új hardver eszközt is bejelent majd az Apple, azonban ez egyelőre nem teljesült be. Ennek ellenére szép számmal hoztak újdonságokat mindegyik operációs rendszerükhöz.

watchOS



Bejelentették a rendszer új, watchOS 3-as verzióját. Az egyik legnagyobb hibáját javították az Apple Watch-nak. A korábbi verziók felhasználói sokat panaszkodtak az applikációk nehézkes és hosszadalmas töltési idejéről, ezért az új verzióban már a leggyakrabban használt, kedvenc alkalmazások eltárolódnak a memóriában, így megnyitás után azonnal látható minden információ. Kedvenceink egy dokkszerű felületen azonnal elérhetőek, nem kell keresgélni őket az összes app között.


watchOS 3 újdonságok iPhone szerű, képernyő aljáról felfelé húzható vezérlő panelt is kapott a watchOS 3. Itt a fontosabb beállítási lehetőségeket könnyedén és gyorsan elérhetjük. Ezzel is gyorsították a mindennapi használatot az okosórákon.

Sebességnövelés mellett a másik fő témaköre a watchOS előadásnak az üzenetküldés volt. Ezentúl a karóra a beérkezett üzenetekre felkínál "okos válaszokat", melyeket a kapott üzenet alapján megfelelőnek talál, vagy akár kézirás felismeréssel, a képernyőn írva is megírhatjuk a válaszunkat ismerőseinknek.

macOS Sierra



Az első, és legszembetűnőbb változás az operációs rendszer neve. Ezentúl nem OS X néven fut tovább, hanem a többi rendszer nevéhez (iOS, watchOS, tvOS) hasonlóra változtatták. Az új verzió fantázianeve pedig Sierra.

Ennél azonban jóval fontosabb frissítéseket is tartalmaz az új verzió. A legfontosabb Siri. Az Apple által fejlesztett személyi asszisztents már az asztali operációs rendszeren is elérhető!

watchOS 3 újdonságok Siri többek között segít internetes keresésekben, diktált üzenetek elküldésében, valamint a fájlok és médialejátszás kezelésében is.

Siri ezen kívül elérhető a fejlesztők számára is, ezáltal a gyári alkalmazásokon kívül más szoftverekbe is beleépülhet, és így tovább nőhet a Siri által végrehajtható feladatok száma.

Egyszerűbb és gyorsabb mostantól feloldani macOS rendszerű készülékeinket. Jelszó beírás helyett most már megbízható készülékként adhatunk hozzá Apple Watch karórát, így annak közelségét érzékelve egyből feloldódik a rendszer és dolgozhatunk.

Bejelentették továbbá az univerzális másolást és beillesztést! Ez azt jelenti, hogy ha bármilyen szöveget vágólapra helyezünk például iPhone készülékünkön, azt egyből beilleszthetjük a Sierra rendszert futtató kapcsolt eszközökön, vagy fordítva. Ezzel is segíteni szeretnék a platformok közötti munkát.

Univerzális meghajtót kapnak a macOS eszközök. Ezáltal amennyiben rendelkezik több mac készülékkel, mindegyiken ugyanazok a fájlok lesznek elérhetőek, hogy ott tudja folytatni, ahol abbahagyta.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy eltelítenék a tárhelyet a készülékeken, mivel az új iCloud frissítéssel régi, és nem használt fájljait a rendszer a felhőben eltárolja, így azok nem foglalnak majd helyet a helyi tárhelyen, így akár többszáz GB szabad helyet is létrehozhatnak majd rendszereken.

tvOS



Két fő újdonságot jelentettek be. Egyrészt a távvezérlés megkönnyítéséhez elérhető lesz egy applikáció iOS készülékeken (pl. iPhone) a távirányító helyettesítésére, mely tartalmazza az összes funkciót, így egyszerűen, telefonjáról is irányíthatja Apple Tv-jét.
A másik pedig egy univerzális belépési lehetőség. Így egy jelszóval kezelhetjük összes TV szolgáltatói regisztrációnkat, nem szükséges mindegyikhez külön azonosító.

iOS



Az okostelefonokra és tabletekre szánt operációs rendszerük elérkezett a 10. verziójához. Mivel ez az első kétjegyű verzió, így sok újdonsággal készült az Apple.

Mivel az ujjlenyomatolvasó elmondásuk szerint túl gyorsra sikerült, és így a záróképernyőn szereplő adatokat nem is látják a felhasználók, így az új verzióban a kijelző bekapcsol majd, amikor felemeljük a készüléket. Így már a telefonzár felnyitása nélkül is láthatja értesítéseit.

A zenehallgatásra szolgáló Apple Music applikáció teljesen átalakul, a kezelői felületen kívül személyre szabott zenei ajánlatokkal várja majd felhasználóit az app.

Apple home az első teljesen új alkalmazás a bejelentett változások közül. Az applikáció egy univerzális kezelőfelületet nyújt okosotthon eszközei kezeléséhez. Ezen kívül a képernyő aljáról elérhető vezérlő panelről is elérhető. Az app támogatja eszközei automatizálását is.

A telefon applikáció is részben megújul, támogatja a diktálható hangposta üzeneteket. Így hang üzeneteit elolvashatja, amennyiben nem tudja meghallgatni azokat.

Az üzenetküldő alkalmazás újításai a fiatalabb generációk számára lehetnek vonzók. Az üzeneteinket a frissítés után különböző effektekkel, áttünésekkel díszithetjük, valamint hangulatjelekké alakíthatjuk az alkalmazás által ismert szavakat az "emojify" funkcióval. Ezek igazi funkcionalitással nem szolgálnak, azonban több életet, érzelmet vihet szöveges beszélgetéseinkbe.


watchOS 3 újdonságok
A képernyőzár és a kezdőképernyőktől balra található keresőképernyő azonban egy rendkívül hasznos funkciót kapott, a widgetek támogatását. A widgetek kártyaszerűen megjelenő felületek, melyeken alkalmazásaink a legfontosabbnak vélt információkat jelenítik meg anélkül, hogy megnyitnánk az appokat. Ezáltal az új felület által sokkal gyorsabban és kevesebb lépéssel juthatunk ugyanannyi információhoz iOS készülékeinken, szerintünk ez volt a legjobb bejelentés a WWDC idei nyitó előadásán.

Az új verziók jelenleg Béta, tesztmódban elérhetőek, hivatalos megjelenésüket ősszel várjuk az új iPhone 7 készülékekkel.

Elnyerték tetszését a bejelentett újdonságok, de még nem rendelkezik Apple termékkel? Tekintse meg árlistáinkat!
Apple Okostelefon árlista
Apple Tablet-PC árlista
Apple Asztali számítógép árlista







Laptop webáruház, számítástechnika bolt Miskolc
Klick Computer Hungary Kft.
Dell Notebook, Asus Laptop, Számítástechnika, számítógép WebÁruház Klick Computer Hungary Kft. www.klickcomp.hu Click
Miskolc, Borsod-Abaúj-Zemplén, 3530 Magyarország
Meggyesalja utca 93.
+36 46 413 347, +36 46 505 450