Turbózza fel régi laptopját!



Mutatunk néhány tippet, hogyan növelheti régi laptopja teljesítményét.


Laptopja elavult? Esetleg lassabb, mint új korában?
Mutatunk néhány tippet, melyekkel növelheti a teljesítményt, anélkül, hogy új laptopot kelljen vásárolni!

Az oldal tartalma:

2023.03.31.


Fontos tudnivalók

A laptopok egy fontos tulajdonsága, hogy bővítés vagy felújítás terén kevésbé módosíthatók, mint az asztali gépek. A processzor (CPU), az alaplap, a videókártya (GPU) alapvetően nem cserélhető anélkül, hogy szét kellene szerelni a készüléket. Sok esetben a videókártya (GPU) integrált, azaz a processzor része.

turbo_img_1

Nyilván laptopok hatalmas választékából válogathatunk (Laptop kínálatunk), szinte bármilyen konfiguráció elérhető, a legmodernebb technológiával. Viszont egy idő után - sok hónap, év - bizony teljesítényben csökkenést tapasztalhatunk. Ekkor fogalmazódik meg bennünk a fontos kérdés: Felújítsuk laptopunkat vagy vegyünk egy újat?

Alábbiakban mutatunk egy pár tippet, hogy hogyan lehet laptopunkból egy modernebb eszközt csinálni komolyabb kiadások nélkül.

Memóriabővítés

A memória (RAM) azokat az adatokat tárolja, melyeket egy program vagy játék betöltésekor és futtatásakor azonnal rendelekezésre kell állniuk. Ha egyszerre több programot szeretnénk zökkenőmentesen futtatni, célszerű több, mint elegendő memóriával rendelkezni.

turbo_img_2

Bővítés terén általában két foglalat áll rendelkezésünkre. Első lépésként ellenőriznünk kell, hogy támogatja e a készülék a memóriabővítést.

Továbbá a Ctrl+Shift+Esc billentyűkombináció lenyomásával vagy a tálcán a jobb egérgombbal a Feladatkezelőt kiválasztva, majd a Teljesítmény fülre kattintva megtekinthetjük a memóriára vonatkozó adatokat.

Az esetek többségében laptopunk 1 db RAM-ot tartalmaz, így marad 1 db foglalat bővítésre. Fontos itt megjegyezni, hogy nem minden memória lesz kompatibilis az alaplappal. Léteznek különféle foglalat-típusok (DDR4, DDR5), valamint célszerű megegyező órajelű RAM-mal bővíteni készülékünk (pl.: ha a meglévő memóriánk 2666 MHz órajelű és a másik 3200 MHz, akkor az is 2666 MHz órajelen fog működni függetlenül attól, hogy magasabbal rendelkezik).

A legnagyobb teljesítményt a gamer kategória képviseli a játékok követelményei miatt.

Néhány, memória bővítéséhez kapcsolódó termékek WebÁruházunkból:

Tárhelybővítés

A nyilvánvaló cél itt is a minél több kapacitás adatainknak és a gyorsaság programok betöltéséhez. Több szempontból is vizsgálhatjuk ezen katerógiát attól függően, mire van szükségünk, viszont a legjobb megoldásnak egy új SSD beszerzését lehet tekinteni, azok közül is egy M.2-es SSD-t.

turbo_img_3

A régebben népszerű HDD-ket (merevlemez) ma már szinte teljesen helyettesítette az SSD (félvezető alapú meghajtó). Az SSD-k akár ötvenszeres sebességgel tudnak dolgozni (pl.: az M.2-es SSD-k). Egy HDD-ről nagy mennyiségű adat másolása relatívan rengeteg időt vehet igénybe egy SSD-ról való másolással szemben, ugyanígy a játékok betöltése is sokkal gyorsabb, ha SSD-nk van. Bár a HDD-kből is léteznek hatalmas tárolókapacitással rendelkező darabok (akár 10 TB), érdemesebb az SSD-t választani.

Hasonlóan a memóriabővítésnél leírtakhoz, itt is meg tudjuk tekinteni adott tárolóeszközünk adatait a Feladatkezelőben. Ezenkívül, itt sem mindegy a foglalat típusa. Manapság már a legtöbb laptop M.2-es SSD-vel rendelkezik, viszont a régebbi darabokban elképzelhető, hogy SATA csatlakozós SSD vagy HDD van (és van esély rá, hogy a SATA foglalat mellett van még egy M.2-es foglalat is üresen).

Talán az egyetlen hátránya az SSD-knek, hogy rendszeresen készíteni kell mentést az adatokról, mivel a HDD meghibásodása esetén még helyreállítható a tárolt adat, viszont az SSD-nél már erre nincs lehetőség.

Itt is a gamer kategória rendelkezik a leggyorsabb és legnagyobb kapacitású SSD-kkel.

Néhány, tárhely bővítéséhez kapcsolódó termékek WebÁruházunkból:








Laptop webáruház, számítástechnika bolt Miskolc
Klick Computer Hungary Kft.
Dell Notebook, Asus Laptop, Számítástechnika, számítógép WebÁruház Klick Computer Hungary Kft. www.klickcomp.hu Click
Miskolc, Borsod-Abaúj-Zemplén, 3530 Magyarország
Meggyesalja utca 93.
+36 46 413 347, +36 46 505 450