Bővebben az AI-ról 2023



A ChatGPT csak a jéghegy csúcsa, rengeteg AI jelent meg nemrégiben, csak márciusban és áprilisban mintegy ~1000 új mesterséges intelligencia!


Az oldal tartalma:

2023.05.26.


Röviden az AI-ról

Bizonyára mindenki találkozott már valamilyen formában mesterséges intelligenciákkal. Azonban az utóbbi pár évben a szöveg és kép alapú interaktív verziók szinte már uralják kis világunkat. 2023-at írva több millióan használják már az AI nyújtotta segítséget, lehetőségeket.

Ezeknek az AI-knak a "testét" szinte minden esetben két részre lehet bontani. Van egy felhasználó oldali részük, amik a kommunikációt és az interaktív, beviteli részt képviseli webes felületen, chatbot-ként vagy mobilapplikációként. És van az úgymond "agyuk", ezek az a háttérben működő algoritmusok, amik szöveg vagy kép felismerésével foglalkoznak és gépi tanuló, mélytanuló algoritmusok alapján fogalmazzák meg a választ vagy eredményt és képesek önállóan döntést hozni.

Fontosabb AI típusok

Használatukra való tekintettel márciusban és áprilisban özönvízként érkeztek az újabbnál újabb AI modellek, legyenek azok ingyenesek vagy fizetősek, ezzel is erősítve azt, hogy az embereknek szükségük van a mesterséges intelligenciára.

chat-pgt

Az interneten számtalan funkciójú AI közül válogathatunk kedvünkre. A legelterjedtebb ugyebár a GPT-3.5 "aggyal" rendelkező ChatGPT, ami rengeteg programozási nyelven tud és a 2021-es adatbázisából válaszol nekünk szinte bármilyen kérdésünkre.

Ennek már megjelent a GPT-4 változata is (23.03.13.), ami mostmár sokkal pontosabb válaszokat ad, képes képeket vizsgálni és az alapján válaszolni kérdéseinkre, igaz, csak előfizetős változatban

Viszont léteznek sokkal szűkebb területre specializálódott AI modellek is.


saga ai

Vegyük első példánknak a Saga AI-t.

Ez az AI tartalmakat, ötleteket generál, szöveget fordít, ellenőrzi, helyesen írtunk-e egy nagyobb szöveget, átírja helyettünk a nyelvtanilag helytelen mondatainkat, automatikusan akár rövidít vagy hosszabbít egy szövegünkön.

Ahelyett, hogy például a "j" vagy "ly"-vel írt szavakra Google-znánk rá, vagy gondolkoznánk azon, hogy érjük el fogalmazásunkban a minimum karakterszámot vagy szinonímákon agyalnánk, ez az AI minden ilyen erőfeszítésünket helyettesíti.

Létezik ebből egy ingyenes változat is, ami nyilván kicsit "butább", mint a fizetős, de feladatát elláthatja.


lovo ai

Aztán ott van például a Lovo AI.

Ez az AI szöveg alapján generál hangfájlokat, emberi hangot, hangeffekteket, hangszerek hangjait, szinte bármi féle hangot képes kiadni.
Többek között ki tud fejezni érzelmeket is, például tud tétovázni, sírni, kiabálni, vagy akár részeg is lehet. Nyelvi képességeire sem lehet panasza egy felhasználónak, hiszen több, mint 100 nyelven tud.

Van egy beszélő asszisztense is a Lovo AI-nak, amit Genny-nek hívnak. Nagyrészt vele fog az ember kommunikálni, ha azt választja. A Lovo AI ingyenes része nem nyújt sokáig sokmindent, viszont így aki használni szeretné hosszú távon, annak bizony fizetnie kell érte.


stockimg ai

Ez az AI a képek manipulásáért, testreszabásáért felelős.

Nem újdonság a képgeneráló AI-k létezése, de ezt mégis ki kell emelni.

Ez az AI képes jobban szöveget megjelníteni, "ismeri" az emberi test alakját, arányait, könnyebben megérti, mit szeretnénk vele csináltatni. A Stockimg AI képes szinte bármilyen majdhogynem eredeti könyvborítót, háttérképet, posztereket, ikonokat, illusztrációkat stb. készíteni szöveg alapján, akár előre beállított sablonokból is.

ugyanúgy, mint az előzőeknél, itt is van egy igazából demo verzió, de a további kérpekért fizetni kell.


Az AI-k funkcióinak és darabszámának listája szinte határtalan, és sorolhatnánk őket akár másnap reggelig is, de ami biztos, hogy megtalálhatjuk az interneten azt a specifikus AI-t, amire szükségünk van.

Az AI, mint jelenség az életünkben

A fentiekből egyértelműen kiderül, hogy sokban meg tudják könnyíteni életünket.
Emberek millióit segítették már akár munkájukban, akár hobbijaikban.

Amennyire hasznosnak tűnhetnek, nyilvánvalóan vannak veszélyeik is, amikre érdemes odafigyelni.

Az AI, mint olyan, bármire is hivatkozik, nem feltétlenül a legmegbízhatóbb megbízható forrás. Az ingyenesen használható GPT-3.5-ös ChatGPT-t meg is kérdezhetjük, mennyire frissek az adatai. A válasza a következő:

stockimg ai

A Microsoft és az OpenAI partnerségének köszönhetően viszont már elkezdték az adatait frissíteni és a Microsoft Bing AI-jában is már a friss adatokkal fogunk találkozni.

Ettől függetlenül matematikai szabályok, híres személyek, stb. kérdésekre jól tudják a választ. Számolási képességeik viszont ritkán egy egyszerű számológép szintjére sem érnek fel, továbbá nem megjelölhető források semmilyen környezetben.

Nagy a népszerűsége a hallgatók, diákok körében is.
Sokkal könnyebben lehet velük házifeladatot, beadandót, akár szakdolgozatot is készíteni. Ennek viszont az a hátránya, hogy amikor valóban szükség lenne a tudásra, az hiányzik.

Erre egy egyszerű példa a Texas A&M University esete is. További nem ennyire komoly eset például Magyarországon is történt.

Léteznek összeesküvés elméletek is, miszerint az AI nem a virágzó jövőnk lesz, hanem pusztulásunk oka.










Laptop webáruház, számítástechnika bolt Miskolc
Klick Computer Hungary Kft.
Dell Notebook, Asus Laptop, Számítástechnika, számítógép WebÁruház Klick Computer Hungary Kft. www.klickcomp.hu Click
Miskolc, Borsod-Abaúj-Zemplén, 3530 Magyarország
Meggyesalja utca 93.
+36 46 413 347, +36 46 505 450