Bejelentették a Snapdragon X Elite-et



A Qualcomm bemutatta legújabb csúcskategóriás chipjét, a Snapdragon X Elite-et, mutatjuk mit kell róla tudni!


Általában, ha csúcskategóriás laptop-procresszorokról van szó, akkor 3 féle jut eszünkbe: Intel, AMD vagy Apple. Ez a lista most azonban kibővülhet egy negyedik taggal.
Az oldal tartalma:



2023.10.26.

  1. A Qualcomm, mint márka
  2. A csúcskategóriás X Elite chip és specifikációk
  3. Megjelenési dátum és kompatibilitás

A Qualcomm, mint márka

Qualcomm Snapdragon Forrás: Qualcomm

A Qualcomm egy amerikai cég, mely elsősorban mobil-processzorokat gyárt. A legtöbb okostelefonban Qualcomm Snapdragon chipek vannak. Ezalól szinte csak az Apple iPhone-ja kivétel. Nemrégiben megjelentek ilyen chip-ek laptopokban is.

A csúcskategóriás X Elite chip és specifikációk

A Qualcomm bemutatta az Elite X chipet, állításuk szerint képes lesz felvenni a versenyt az Apple M2 Max és az Intel Core i9-13980HX chipekkel is. Korábban már próbálkoztak ilyen csúcskategóriás PC chipekkel, kevés sikerrel. Így teljesen új alapokon épül fel. Elsődlegesen Windows-os laptopokba szánják majd.

Qualcomm Snapdragon X Elite Forrás: Qualcomm

Specifikációk és összehasonlítás:

TípusSnapdragon X EliteApple M2 MaxIntel Core i9-13980HX
Architektúra:ARMv9ARMv8Raptor Lake-HX
Magok száma:12 mag12 mag24 mag
Órajel:4.30GHz3.70GHz5.60GHz
Grafikus egység:Adreno SD X EliteApple M2 MaxIntel UHD Graphics

A cég állítása szerint körülbelül 70%-kal kevesebbet fog fogyasztani, mint az Intel i9-13980HX és körülbelül 50%-kal fog jobban teljesíteni, mint az Apple M2 Max.

Itt sem maradhatott el a mesterséges intelligencia. Egy új Hexagon névre keresztelt részegységet hoztak létre, így az integrált Adreno SD X Elite grafikus egység 4.6 TFLOP-ra lesz képes, ami annyit takar, hogy probléma nélkül 3 nagy felbontású monitort is meg tud jeleníteni 60Hz-en.

Képes lesz 4K felbontású videót 60FPS-sel enkódolni és dekódolni. Már a Wi-Fi 7-re és 5G-re is képes lesz, továbbá (ami lassan már elvárható) a DirectX 12-t is támogatni fogja. Ezeken kívül elméletben képes támogatni 3db USB-C portot és az USB4-et. Nem utolsó sorban a hangok terén veszteségmentes lesz a lejátszás és egészen 36MPx-es kettős kamerát is kezelhet.

Megjelenési dátum és kompatibilitás

Az előbbiekben tárgyalt Windows-os laptopok közül inkább az ultravékony laptopok lesznek a cél, többek közt a 4nm-es formátumnak köszönhetően.

A megjelenési dátumot illetően várhatóan a következő év közepe fele érkezhet. Érdemes követni WebÁruházunkban az újdonságokat.








Laptop webáruház, számítástechnika bolt Miskolc
Klick Computer Hungary Kft.
Dell Notebook, Asus Laptop, Számítástechnika, számítógép WebÁruház Klick Computer Hungary Kft. www.klickcomp.hu Click
Miskolc, Borsod-Abaúj-Zemplén, 3530 Magyarország
Meggyesalja utca 93.
+36 46 413 347, +36 46 505 450