Meg fog szűnni a WordPad



A Microsoft egy későbbi frissítésében eltávolítja a szövegszerkesztőt.


Az oldal tartalma:

MICROSOFT Microsoft software vásárlás, bolt ár

2024.04.02.

  1. A WordPad-ről röviden
  2. A program nyugdíjazása és annak oka
  3. Az eltávolítás dátuma

A WordPad-ről röviden

WordPad logo

A WordPad a Windows része egészen 1995 óta, a Windows 95-ben jelent meg először. Viszonylag kevesen használták a Word szövegszerkesztő bővebb felszereltsége miatt.

Amennyiben nem használta még, úgy lehetne leírni, mint a megszokott Jegyzettömb alkalmazás és a Word közötti átmenet. Lehet vele szöveget formázni, képeket beilleszteni, nyomtatni és formázni stb. Elmenteni .rtf formátumba tudjuk a munkánkat, de megnyitni számos formátumot megtud.

A program nyugdíjazása és annak oka

Azoknak, akiknek szívéhez nőtt az alkalmazás és mindennapos jelleggel használták, sajnos rossz hírünk van. Az idei év elején a Microsoft bejelentette a WordPad nyugdíjazását, viszont pontos információt nem közöltek róla.

Most azonban véglegesítették, hogy valóban nem lesz benne a Windows rendszerekben. Amellett, hogy általában egy ilyen alkalmazás-eltávolítás szolid módon történik, a Microsoft egy drasztikusabb nyudgíjazáshoz fordult. Ugyanis amint beérkezik a frissítés, az alkalmazást teljes mértékben eltávolítja, valamint azt visszatelepíteni sem lehet majd.

WordPad

Ennek oka a Microsoft állítása szerint az, hogy nagyon elavult már a WordPad. És sajnos valóban, semmilyen fejlesztés nem történt azzal kapcsolatban, szinte ugyanaz maradt a közel 30 éves program, mint annak idején. Ez azzal magyarázható többek között, hogy az Office csomagon és a Word fejlesztésén volt a hangsúly. Valamint a jegyzettömb is átesett némi fejlesztésen az évek során.

A WordPad kiesésével semmilyen mód alapértelmezetten nem marad RTF formátumú fájlok megnyitására, szerkesztésére. A további WordPad által szerkeszthető formátumok, például DOC/DOCX és TXT továbbra is megnyithatók rendre a Word és a Jegyzettömb alkalmazásokkal. A Windows rendszeren történő szövegszerkesztésre tehát eggyel kevesebb beépített módszer marad, viszont azok folyamatos fejlesztéseken esnek át.

Az eltávolítás dátuma

A WordPad-et a Microsoft a Windows 11 24H2-es frissítéssel tervezi eltávolítani, valamint a Windows Server 2025-től kezdve. Ez a frissítés az idei év második felében esedékes, a nevéből adódóan. Így célszerű az RTF formátumú fájljainkat TXT-be vagy DOC/DOCX formátumba átmenteni vagy konvertálni.




Laptop webáruház, számítástechnika bolt Miskolc
Klick Computer Hungary Kft.
Dell Notebook, Asus Laptop, Számítástechnika, számítógép WebÁruház Klick Computer Hungary Kft. www.klickcomp.hu Click
Miskolc, Borsod-Abaúj-Zemplén, 3530 Magyarország
Meggyesalja utca 93.
+36 46 413 347, +36 46 505 450