A Google saját processzort fejlesztettAz óriáscég április 9-én bejelentette a saját fejlesztésű Google Axion processzorát, az első egyedi Arm-alapú CPU-kat, amelyeket adatközpontokhoz terveztek.


Az oldal tartalma:

Google

2024.04.12.

  1. A Google korábbi fejlesztései
  2. Az Axion processzor
  3. Az Axion jövője

A Google korábbi fejlesztései

A Google korábban is fejlesztett különböző területeken, viszont a fő irányága nem meglepően a felhő és azok szolgáltatásai. A legutóbbi próbálkozásai a Google-nek:

  • 2015-tel kezdődően már 5 generációnyi TPU-t adtak ki. Ezek olyan felhő alapú gyorsítók, amelyek arra lettek tervezve, hogy a mesterséges intelligencia teljesítményét és költségeit optimalizálják. Különböző chatbot-ok és egyéb ilyen kód- és médiatartalom generáláshoz használják.
  • 2018-ban megjelent a Google saját VCU-ja, ami egy videó-átkódoló eszköz.
  • Továbbá 2021 óta 3 generációt adtak ki a Tensor chipjeikből mobil eszközökre.

Az Axion processzor

A Google állítása szerint a felhőre szánt processzorok fejlesztése lelassult az utóbbi időben. Ennek és a különböző gyorsítók fejlesztése kapcsán egy olyan processzor megjelenését tartották fontosnak, ami mind a gyorsítók, mind az általános felhő alapú célra szánt processzorok teljesítményét magában hordozzák.

Google Axion processzor Forrás: Google Cloud

Erre a bonyolultnak mondható célra fejlesztették ki az Axion-t. A felhő alapú számításigényes munkálatokhoz az Arm Neoverse V2 technológiát használja fel, ami felhőalapú, teljesítményt igénylő számításokra és gépi tanulásra terveztek. Nagy teljesítményű processzormagokkal látták el nagy méretű cache-sel, valamint sok memória szélességgel. Ennek célja, hogy magas vCPU teljesítményt érjen a feljő alapú szolgáltatásokon. Az ilyenekhez tartozik például a Google Spanner adatbázis és a Google Earth.

Google Axion processzor

Az Axionnak egy Titanium rendszer is a része. Ez egy olyan rendszer, ami hálózatépítés és biztonság szempontjából előnyös. Továbbá egy Hyperdisk névre hallgató szolgáltatás is jelen van az Axion működése közben, ami tárolási szolgáltatás arra a célra, hogy a teljesítményt dinamikusan segíti.

Ezen kívül a Google Cloud oldalán az olvasható, hogy a Google szakértelmére hivatkozva és az Arm alapú CPU magok felhasználásával az Axionnak akár 30%-kal jobb a teljesítménye, mint az egyéb felhőbeli Arm alapú processzoroké, ami 60%-ot is elérhet egyes esetekben. Energiafelhasználás terén 50%-kal jobb, mint a jelenlegi x86-os processzorok.

Fontos kitérni arra, hogy ezek a processzorok nem a mindennapi vagy általános felhasználók szolgálják ki, legalábbis nem közvetlenül. Ezáltal nem valószínű, hogy például a Klick kínálatában ilyen processzorral rendelkező termékek meg fognak jelenni. Ez ugyan változhat abban az esetben, ha a Google úgy határoz, hogy beszáll az úgymond hétköznapi processzorok globális versenyébe.

A Google ezekben az ígéretnek mondható állításokban bízva elkezdte beépíteni a Google szolgáltatásokba, például a fentiekben említett Spanner adatbázisba, Google Earth Engine-be és meglepő módon a YouTube reklámmegjelenítő Ads platformba.

Az Axion jövője

A jövőben attól függően, hogy valóban hozza a meghirdetett teljesítményt, illetve tényleg hatékony, további Google szolgáltatásokba is beépülhet. Ennek eredményét könnyen észrevehetjük majd, hiszen az ilyen szolgáltatások közé tartozik a Gmail, a Google Drive és mások.
Laptop webáruház, számítástechnika bolt Miskolc
Klick Computer Hungary Kft.
Dell Notebook, Asus Laptop, Számítástechnika, számítógép WebÁruház Klick Computer Hungary Kft. www.klickcomp.hu Click
Miskolc, Borsod-Abaúj-Zemplén, 3530 Magyarország
Meggyesalja utca 93.
+36 46 413 347, +36 46 505 450