Előnyök és hátrányok - HDD vs SSD



Lassú a számítógépe és/vagy laptopja? - Gyorsítsa fel SSD-vel!


Úgy gondolja, hogy már nagyon lassú a számítógépe illetve laptopja?
Sokallja a bekapcsolástól a rendszer teljes felállásáig eltelő (boot) időt, vagy túl sokat kell várnia egy-egy program elindulására?
SSD használatával jelentősen lecsökkentheti ezeket az időket akár másodpercekre is, mivel általánosan minimum ötször gyorsabbak a merevlemezekhez képest.



Aktuális akciók, Klick Computer Hungary Kft. WebÁruház 2018.09.20.

HDD - A merevlemez

A merevlemez (angolul hard disk drive, rövidítése HDD) egy számítástechnikai adattároló berendezés. Működési elve, hogy az adatokat mágnesezhető réteggel bevont lemezeken tárolja, melyet a forgó lemez fölött mozgó író/olvasó fej ír vagy olvas. A lemezek forgási sebességét RPM-ben mérik (Revolutions Per Minute, azaz percenkénti fordulatszám, "fordulat per perc"). A manapság használatban lévő HDD-k esetében ez 5400 - 7200.
A winchesterek meghibásodásának egyik leggyakoribb oka, hogy mozgatjuk laptopunkat használat közben és ennek következtében az író/olvasó fej, hozzá ér a lemezhez és végig karcolja azt, súlyos károkat és adatvesztést okozva ezzel. Két legmeghatározóbb tulajdonsága a kapacitása és az írási, olvasási sebessége.

Nagy előnyük, hogy meghibásodás esetén van esély az adatok helyreállítására, hátrányuk, hogy manapság már elég lassúnak mondhatóak. Bővebb információ.




WD Blue HDD 1 TB


Ide kattintva megtekintheti HDD kínálatunkat


SSD - A félvezető alapú meghajtó

Az SSD egy olyan, mozgó alkatrészek nélküli adattároló eszköz, ami memóriában tárolja az adatot, a környezetéhez, illetve a gazdaszámítógéphez a merevlemezekhez hasonlóan SATA vagy egyéb (SCSI, PCI Express, USB, stb.) csatlakozófelülettel csatlakozik és azokhoz hasonlóan blokkos adatelérést biztosít.
A mozgó alkatrészek hiánya miatt kevésbé sérülékeny, mint a hagyományos merevlemez, hangtalan, kevés hőt termel, nincsenek a mechanikából adódó késleltetések, az adathozzáférés egyenletesen gyors.
A gyorsasága miatt előszeretettel alkalmazzák őket asztali számítógépekben és laptopokban egyaránt, viszont laptopok esetében külön előnyt jelent, hogy a rázkódás, mozgatás nem okoz benne károkat a HDD-vel ellentétben.

Előnyük, hogy a leggyorsabb háttértárolóknak mondhatjuk őket, viszont nagy hátrány az adatvesztés meghibásodás esetén. Bővebb információ.




Kingston SSD 120 GB


Ide kattintva megtekintheti SSD kínálatunkat



Összehasonlító táblázat
(Western Digital Caviar Blue 1 TB HDD vs Kingston A400 120 GB SSD)
Technikai paraméterek HDD SSD
Ár / Méret ~ 13.69 Forint / GB ~ 78.63 Forint / GB
Kapacitás 1000 GB 120 GB
Írási sebesség ~ 180 MB/s ~ 320 MB/s
Olvasási sebesség ~ 200 MB/s ~ 500 MB/s
Csatlakozó SATA3 SATA3
Cache mérete 64 MB -
Formátum 3,5" 2,5"
Fordulatszám 7200 RPM -
Random IOPS 400 IO/s 6000 IO/s
Elérési idő ~ 5.5 ms ~ 0.1 ms



Laptop webáruház, számítástechnika bolt Miskolc
Klick Computer Hungary Kft.
Dell Notebook, Asus Laptop, Számítástechnika, számítógép WebÁruház Klick Computer Hungary Kft. www.klickcomp.hu Click
Miskolc, Borsod-Abaúj-Zemplén, 3530 Magyarország
Meggyesalja utca 93.
+36 46 413 347, +36 46 505 450