Új felhasználó     Elfelejtettem a jelszavam    

           

Fórum Témakör :
Klick Kérdések és Válaszok : Nyilvános Fórum Partnereink számára



Mit is jelent? Misztikus rövidítések a honlapunkon és a számítástechnikában.



Hozzászólok a témához


12
Válasz: Mit is jelent? Misztikus rövidítések a honlapunkon és a számítástechnikában. 2014. május 24., szombat 9:11:04

Mit jelent az IPS?

In-Plane Switching (IPS) az LCD monitorok megjelenítési technológiája.
Miért alkalmazzák előszeretettel a táblegépeknél ezt a megjelenítési technológiát?

Az In-Plane Switching (IPS) LCD-t a Hitachi alkalmazta először 1996-ban.
Azért fejlesztették ki, hogy korrigálják az akkori LCD-k szegényes látószög, és színmegjelenítés problémáit.
Kezdetben a magas előállítási költségek miatt nem nagyon alkalmazták, és főleg csak a felsőkategóriás monitorokban volt megtalálható, amit a professzionális szektort célozta.
Természetesen az idő múlásával az IPS is fejlődött és finomodott, és ahogy az az új technológiákkal lenni szokott.

Annak biztosítása, hogy az eszközt számtalan módon forgatni lehessen látószög problémák nélkül, rendkívül fontos volt a táblagépek számára.
Így a Tablet-PC elterjedése miatt az ára lecsökkent a tömeggyártásnak is elfogadható szintre. Így ma már monitorokban is elterjedt.

Az IPS-nek köszönhetően az LCD látószöge eléri a 178 fokot! A többi LCD technológiáknak szűkebb a látószöge, különösen függőleges irányban.

A tipikus mindennapi eszközök, azaz pl. a netbookok még ma is sokszor a twisted nematic (TN) nevű megjelenítési technológiát alkalmazzák.
A TN ugyan olcsóbb, de csak gyengébb minőségű színelőállításra ( sokkal kisebb színmélység ) és kisebb látószögre képes.
Emellett messze ez a típus nyújtja a legjobb válaszidőt. Van olyan TN-es monitor, amelynél 1 ms a válaszidő, ami fontos azoknak a felhasználóknak, akik játszanak is a számítógéppel. A TN panelek gyorsasága (és olcsósága ) részben annak köszönhető, hogy ezek a monitorok ma már kizárólag csak 18 bites (színenként 6 bites) színképzést használnak. Ez okozza a paneltípus egyik legnagyobb hátrányát: egy TN-es monitor fizikailag csak 262 ezer szín megjelenítésére képes.
 

 



Notebook webáruház, laptop web-bolt - Dell Shop Miskolc

Válasz: Mit is jelent? Misztikus rövidítések a honlapunkon és a számítástechnikában. 2014. január 9., csütörtök 5:14:37

Hungarian medialess jelentése

Szoftver termékek megnevezésében található általában.

Hungarian vagyis magyar nyelvű a software.

Medialess vagyis nem található a dobozban vagy a szoftver csomagban olyan média (CD, DVD), melyről a software felinstallálható.

A software doboza csak a regisztrációs kódot tartalmazza. Ebben az esetben vagy külön kell megvásárolnia az install kitet vagyis a médiát,
vagy pl. az internetről letöltött demo verziót tudja a dobozban található kóddal élesíteni.

 



Notebook webáruház, laptop web-bolt - Dell Shop Miskolc

Válasz: Mit is jelent? Misztikus rövidítések a honlapunkon és a számítástechnikában. 2012. október 13., szombat 10:52:53

Intel Core i3 jelentése

A Core i3 processzor ( Clarkdale kódnév) tulajdonképpen a Core 2 duo továbbfejlesztett változata. ( Egy kis Intel történelem.)

Más a gyártástechnológia és az architektúra is. A felhasználó számára legfontosabb, hogy a teljesítmény jelentősen növekedett. A két mag egyenként két szál futtatására képes, tehát pl a Windowsban úgy láthatjuk a teljesítménynél, mintha 4 processzorunk lenne.

2008-tól került bevezetésre a Core i sorozat:
Core i3: 2 mag
Core i5 2 vagy 4 mag
Core i7: 2, 4, vagy 6 mag

 

-- 2012.10.13. 10:57:43: bejegyzést módosította Sales@klickcomp.hu.

-- 2012.10.13. 12:32:48: bejegyzést módosította Sales@klickcomp.hu.

-- 2012.10.13. 12:34:07: bejegyzést módosította Sales@klickcomp.hu.



Notebook webáruház, laptop web-bolt - Dell Shop Miskolc

Válasz: Mit is jelent? Misztikus rövidítések a honlapunkon és a számítástechnikában. 2012. április 26., csütörtök 17:54:58

microsoft windows vup jelentése

Version UPgrage vagyis verzió frissítés. Vagyis rendelkeznie kell egy jogtiszta változattal az adott szoftverből és ehhez vásárolhat egy frissebb változatot.

Általában maximum 2-vel korábbi verzióra lehetséges. Az upgrade alapot sem használni, sem eladni nem lehet, hiszen csak ezzel együtt lesz jogtiszta a vup verzió.



Notebook webáruház, laptop web-bolt - Dell Shop Miskolc

Tápegységeknél aktív vagy passzív PFC 2010. május 26., szerda 13:10:47

Mi a különbség az aktív és passzív PFC között?

 
PFC, azaz Power Factor Correction (teljesítménytényező javítás)
Két kivitelben készül a PFC, aktív és passzív. A két megoldás egy célt szolgál. A különbség, hogy a passzív PFC-t passzív, tehát külön táplálást nem igénylő (ellenállás, tekercs, kondenzátor), míg az aktív PFC-t aktív (Integrált áramkör, tranzisztor) alkatrészekből építik fel. Fontos megemlíteni, hogy utóbbiak nem mindig működnek együtt az átlagos nem szinuszos kimenetet adó szünetmentes tápegységgel.
A PFC (a tévhittel ellentétben) nem jelent sem túláram, sem pedig túlfeszültség védelmet.
Egy PFC nélküli táp teljesítménytényezője jellemzően 0.6-0.7, míg egy PFC-vel ellátott táp 0.9-0.98 értékkel bír.


Acer notebook, Asus laptop WebÁruház

Re: Mit is jelent? Misztikus rövidítések a honlapunkon és a számítástechnikában. 2010. január 30., szombat 6:43:12

Encryption jelentése : titkosítás, rejtjelzés.

Régen csak a titkosszolgálatok és a katonaság használt rejlezett üzeneteket.
Ma már pl. egy bankkártya művelet is alkalmazza ezt a megoldást a tranzakcióban lévő adatok védelme érdekében: a bankkártyától titkosított formában jut el az információ a bankig, hogy más ne férhessen hozzá az adatokhoz.
Az eredeti szabvány a DES: Data Encryption Standard, vagyis adattitkosítási szabvány. Egy 56 számjegyű, kettes számrendszerbeli kulcsszámmal kódolja, titkosítja az adatot.
 



Acer notebook, Asus laptop WebÁruház

Re: Mit is jelent? Misztikus rövidítések a honlapunkon és a számítástechnikában. 2009. november 29., vasárnap 17:55:39

WXGA : A hagyományos 4:3-as képarányú XGA (1024x768 képpontos) képernyõfelbontás szélesvásznú továbbfejlesztése, mely 1280x768 pixel (~16:10 képarány) vagy 1366x768 képpontos (~16:9 képarány) felbontást jelent.

CB (CrystalBrite) vagy CS ( Color Shine) Az új divat szerinti fényes képernyő, kijelző. A TFT LCD megjelenítő kontrasztarányának növelésére használt különleges bevonat, mely tisztább, szebb színeket biztosít, mint a hagyományos megjelenítők.

WSVGA : 1024*600 képfelbontás

Glare: fényes felületű kijelző (ASUS)
LED: energia takarékos, dióda háttér világítású kijelző

Processzorok

- Celeron egy magos

- Celeron Dual Core 2 magos

- ULV Core 2 Solo

- Pentium Dual Core 2 magos

- ULV Core 2 Duo

- Core 2 Duo, Centrino 2

- Core i3, i5, i7

- Core 2 Quad 4 magos
 

 

C2D: a Core 2 Duo processzor család rövidítése
C2: Centrino 2 család
PDC: Pentium Dual Core család

 

 

S/Pdif: Sony/Philips Digital Interface Format, mely egy sor hardware és alacsony szintű protokol specifikációja, melyet digitális hangjelek továbbítására fejlesztettek ki különféle eszközök és a hangrendszer közt.

 

-- 2010.02.12. 11:13:53: bejegyzést módosította sales.



Acer notebook, Asus laptop WebÁruház

Re: Mit is jelent? Misztikus rövidítések a honlapunkon és a számítástechnikában. 2009. október 30., péntek 18:08:55

 

P.M.P.O. Peak Music Power Output Zenei csúcsteljesítmény:
Ez a mutató az erősítő által leadott abszolút csúcsteljesítményt adja meg, amikor az erősítő és a hangsugárzók rendkívül rövid ideig - impulzusszerűen - maximumon dolgoznak. A PMPO mérésénél egyáltalán nem veszik figyelembe a torzítási értékét, így a valóságos teljesítmény szempontjából semmit sem árul el.
Konklúzióként kijelenthetjük, hogy a gyártók marketing fogásként alkalmazzák ezt a mutatót. Ugyanakkor sajnálatos módon a valóságos teljesítményt sehol nem tüntetik fel a csomagon.
A valódi érték RMS teljesítmény lenne, de a gyártók nem igazán adják meg...

-- 2009.11.29. 17:56:18: bejegyzést módosította Sales.



Acer notebook, Asus laptop WebÁruház

Re: Mit is jelent? Misztikus rövidítések a honlapunkon és a számítástechnikában. 2009. október 4., vasárnap 7:28:25

Felbontás: az LCD- és plazmatévék diszkrét képpontokból épülnek fel. A felbontás a sorok és oszlopok számát adja meg. Az LCD- tévék jellemző felbontásai: 1920×1080 illetve 1366×768 pixel, plazmatévék kaphatók az előbbi kettő mellett 1440×1080 illetve 1024×768 pixeles felbontásban is.

Fényerő: a gyártók ezzel a paraméterrel azt adják meg, hogy a tévé legfeljebb mekkora fényerővel képes „világítani”. A tévék optimális beállítása 200 cd/² körüli, amit minden megjelenítő bőven képes teljesíteni.

Betekintési szög, látószög: az LCD-tévéknél oldalról nézve csökken a kép kontrasztarány és a fényerő is. A betekintési szög az a nézőpontot adja meg, ahonnan nézve 10:1-es kontrasztarány mérhető. Papíron minden LCD megfelelő, így jobb személyesen megnézni a kiválasztott tévét.

Képarány: a kép szélességének és magasságának aránya. Alapvetően háromféle képarány használatos. A 4:3-as képarány a régebbi tévék és tévéműsorok aránya. A lapostévék és az újabb tévéműsorok 16:9-es, szélesvásznú képarányt használnak. A mozifilmek túlnyomó többsége ennél is szélesebb képet használ, itt a szélesség a magasság 1,85 vagy 2,39-szerese. Ha a megjelenítő és a tartalom eltérő képarányú, a kijelzően alul és felül vagy két oldalt fekete csík fog megjelenni.

Kontrasztarány: a gyártók egy aránypárban szokták megadni. Ez az adat azt mutatja meg, hogy mekkora az adott tévén a fehér és a fekete kép cd/m²-ben mért fényerősségének hányadosa. A nagyobb érték jobb teljesítményt jelent. A prospektusokban statikus és dinamikus kontrasztarány értékkel is találkozhatunk – a tévék képességét előbbi alapján lehet és érdemes összehasonlítani.

Képfrissítési gyakoriság: azt adja meg, hogy a tévé másodpercenként hány képkockát jelenít meg. A normál tévék 50 illetve 60 képet jelenítenek meg másodpercenként, a jobb készülékek viszont akár 72, 96, 100 vagy 120 képkocka megjelenítésére is képesek.

Képátló: a tévé látható képméretének átlója. A gyártók ezt az adatot colban szokták megadni.

LED-es háttérvilágítás: az újabb LCD tévék esetében a gyártók a hagyományos fénycsöves megoldás helyett LED-es háttérvilágítást is használhatnak. Ennek előnye a kisebb méret (vékonyabb tévék), a kisebb fogyasztás, a nagyobb színtér-lefedettség, valamint az, hogy lehetséges a fényerő csökkentése csak a kép egyes részein. A LED-es megoldás egyelőre drága, ezért elsősorban a csúcskategóriás készülékeknél fordul elő.

VGA: más néven D-Sub. A számítógépes monitorokról ismerős analóg csatlakozó, amely akár teljes HD felbontású összeköttetésre is lehetőséget ad (a tévé elektronikájától is függ).

HD Ready, HD Ready 1080p: e két logó a felhasználók könnyebb eligazodását segíti. A gyártók azokra a tévékre tehetik ki, amelyek teljesítenek bizonyos feltételeket. A HD Ready mára gyakorlatilag okafogyottá vált, mert minden tévé tudja azt, ami a logó megszerzéséhez minimálisan szükséges. (Ettől függetlenül használatban van.) Bővebb infó itt található.

HDCP: másolásvédelmi eljárás, amely a készülékek közötti digitális kommunikációt titkosítja. A Blu-ray filmekhez HDCP-képes megjelenítőre és HDCP-képes Blu-ray lejátszóra van szükség. (Számítógép esetén HDCP-s monitor, videokártya és szoftver szükséges.)

HDMI: pillanatnyilag a legelterjedtebb szabvány az eszközök digitális összeköttetésére. A HDMI egy kábelen viszi át a képet és a hangot, de emellett adattovábbításra is képes.
A rövidítés jelentése High Definition Multimedia Interface - ahogy a nevéből is adódik, egy csatoló felületet, amin tömörítetlenül megy az audio-, és videofolyam.

1:1 leképezés: más néven 1:1 pixel mapping, just scan, csak pásztázás, dot-by-dot. Átméretezés nélküli, pixelpontos megjelenítési mód, amely akkor fontos, ha a tévét számítógéppel vagy játékkonzollal kötjük össze, mert így a megjelenített kép tökéletesen éles és torzításmentes lesz. Egyes tévéken ehhez az overscan kikapcsolása is szükséges! Az 1:1-es leképezés főleg az olcsó HD Ready tévékből hiányozhat, míg a HD Ready 1080p jelölésű tévékbe már kötelező beépíteni.

100 Hz: a tévégyártók a mozgások folyamatossá tételéhez, illetve LCD-tévék esetében az utánhúzás csökkentésére használják a 100 Hz-es képfrissítési gyakoriságot. Elvileg élesebb, folyamatosabb, összességében tehát jobb képet eredményez, de sok múlik azon is, hogy az adott tévé mennyire kifinomult algoritmust használ.

1080p, 1080i: 1080 soros HD felbontás, amely 1920×1080 vagy 1440×1080 pixelt jelent. Szokás Full HD-kén is hivatkozni rá. Az elnevezésben szereplő „p” betű progresszív képalkotásra utal, míg az „i” jelentése váltottsoros (a páros és páratlan sorok felváltva frissülnek). A képek információtartalma a normál felbontás ötszöröse.

24p: más néven 1080p@24Hz. Lehetővé teszi, hogy a tévé a Blu-ray lemezeken tárolt filmet a rögzítéssel megegyező sebességgel és kadenciával, akadozásoktól mentesen jelenítse meg.

720p: 720 soros HD felbontás, amely 1280×720 vagy 960×720 pixeles felbontást jelent. A képek információtartalma kb. kétszerese a normál felbontásénak.

Automatikus fényerőszabályozás: néhány tévé képes arra, hogy a környezeti fény változásához igazítsa a fényerőt. Ez a szolgáltatás jó szolgálatot tehet, ha a tévét gyakran használjuk este és nappal is.

AV: analóg bemenet, amely a képet kompozit és/vagy S-Video csatlakozón keresztül, a hangot pedig jellemzően két RCA csatlakozón keresztül képes fogadni.

Beégés: más néven burn-in. A foszfor alapú megjelenítőknél (pl. plazmatévék) gondot okozhat, ha a kijelző huzamosabb ideig statikus tartalmat jelenít meg, a foszfor egyenlőtlen elhasználódása miatt szellemkép keletkezhet.

Clouding: a háttérvilágítás rossz tervezésének az eredménye. Clouding esetén – főleg a sötétebb képrészleteknél – jól látható a fényerő eloszlásának egyenetlensége.

DVB-T, DVB-C, DVB-S tuner: digitális tunerek, amelyek földi, kábeles illetve műholdas terjesztésű adások vételéhez használhatóak. Magyarországon a DVB-T MPEG-4-es kódolású, ezért csak azok a DVB-T tuneres készülékek alkalmasak az adás vételére, amelyek ezt a kódolást is támogatják.

Energiatakarékos üzemmód: csökkentett fogyasztású üzemmód. A gyártók jellemzően csökkentett fényerővel, lassabb bekapcsolási idővel és egyes képjavító szolgáltatások letiltásával érnek el 20-30%-kal alacsonyabb fogyasztást.

EPG: elektronikus műsorújság, amely OSD menüvel rövid információt szolgáltat a műsorokról, lehetővé teszi az adók és műsorok tematikus csoportosítását, valamint PVR készülékek esetén az egygombos felvételt is.

Frame interpolation: más néven interpoláció. A 100 Hz-es illetve a 24p-t támogató tévék esetében a tévé elektronikája a valóban meglévő képkockák közé továbbiakat számít ki, hogy a mozgásokat ezzel tegye folyamatosabbá. 24p-t használva az interpoláció a legtöbb tévénél kikapcsolható.

Optikai audio kimenet: más néven Toshlink. A legtöbb tévére felkerül, az analóg csatlakozók helyett célszerű ezt használni, ha külső erősítővel szeretnénk megszólaltatni a tévét.

Overscan: más néven túlpásztázás. A szórakoztatóelektronikában elterjedt megoldás, amely felnagyítja a képet, majd a széleit levágja.

Paneltípus: az LCD tévék többféle paneltípust használhatnak, alapvetően VA és IPS alapú megoldások léteznek, bár néhány noname gyártó TN paneles tévét is készít, ezeket jobb messze elkerülni. A VA és IPS képes megfelelni a tévékkel szemben támasztott elvárásoknak.

Panoráma üzemmód: az LCD- és plazmatévék 16:9-es képarányúak, a hazai tévéadásokról azonban még nem. A panoráma üzemmódban a tévé a kép középső részének torzítása nélkül számítja át a 4:3-as képet 16:9-es képarányúra, így a tévéadásokat is „szélesvásznon” nézhetjük. Cserébe a kép szélein valamivel nagyobb a torzulás mértéke.

PIP, POP, PBP, PAT: kép-a-képben, a tévé egyszerre két képet tud megjeleníteni. Ahhoz, hogy két tévéadást tudjunk nézni, olyan tévére van szükség, amely két tunert tartalmaz. Az egytuneres tévékkel a tévéadás képe mellett valamelyik videobemenet használhatjuk. PIP: a teljes képernyős adás mellett a másik kicsiben jelenik meg. POP: a második adás itt is kicsiben jelenik meg, de az eredeti kép is zsugorodik, hogy a második kép ne takarjon ki fontos részletet az elsőből. PBP (vagy PAP): a két kép egymás mellett, azonos méretben jelenik meg. PAT: a tévé képe mellett a teletext jelenik meg.

Pixelhiba: egy LCD-tévénél is előfordulhat a monitoroknál ismert pixelhiba jelensége, igaz, ez szerencsére a kép folyamatos mozgása miatt nem annyira zavaró.

PVR: személyi videófelvevő – a tévék esetében ez egy integrált, merevlemezes felvevőt jelent.

Time-shift: más néven megállítható élőkép. A PVR funkciót kínáló tévék esetében lehetőség van arra, hogy az élő tévéadást egyetlen gombnyomással megállítsuk. Ilyenkor a felvevő azonnal rögzíteni kezdi a tévéadást, amelyet később a Play gomb megnyomásával indíthatunk el. A time-shift lényege az, hogy nem kell megvárni a felvételkészítés végét ahhoz, hogy elkezdhessük nézni a rögzített tartalmat.

RGB: komponens csatlakozó, amely legfeljebb SD felbontású műsorforráshoz használható, viszont ebben a felbontásban a legjobb minőséget adja.

SCART: Európában a legelterjedtebb analóg összeköttetést biztosító szabvány, amely 21 pólusú kábelt használ a videó- és hanganyag továbbítására, s amely emellett korlátozott adatkommunikációra is alkalmas.

Színprofil: a legtöbb tévé menüje tartalmaz néhány színprofilt, amely lehetővé teszi, hogy különféle képbeállítások között a távirányító egyetlen gombnyomásával váltsunk. Jellemzően a fényerőt, kontrasztot, fehéregyensúlyt, és a képélességet tárolhatjuk el. Egyes tévéken saját színprofilt is készíthetünk.

Válaszidő: az LCD tévékben használt folyadékkristály a vezérlési parancsot követően nem azonnal, hanem minimális késleltetéssel reagál. Ezt nevezzük válaszidőnek. Minél kisebb az értéke, annál jobb.

YPbPr/xvYCC: komponens csatlakozó, amely megfelelő minőségű kábellel akár 1080i felbontású forráshoz is használható. Az xvYCC 80%-kal nagyobb színtér lefedésére képes, mint az YPbPr, amit PS3-mal tudunk kihasználni, játékokkal. (A DVD és Blu-ray lemezekre a film YPbPr színtérrel kerül fel.)

Zajszűrés, MPEG zajszűrés: egy olyan képjavítási algoritmus, amely a minőséget a képzaj csökkentésével próbálja meg javítani. Speciális verziója az MPEG zajszűrés, amely a DVD-filmeknél, és a digitális műsorszórásnál használt tömörítés jellemző hibáinak eltűntetésére van kihegyezve.



Acer notebook, Asus laptop WebÁruház

Re: Mit is jelent? Misztikus rövidítések a honlapunkon és a számítástechnikában. 2009. szeptember 24., csütörtök 9:10:06

Notebookoknál használt eszközök rövidítései:
BT = bluetooth
IRDA = infravörös port
WLAN, 802.11bg = rádiós hálózati kártya (Wireless LAN), szabvány megjelölésekkel, mely a sebbességet is meghatározza
10/100/1000 LAN = tartalmaz hálózati adaptert ( LAN jelentése Local Area Network vagyis helyi hálózat),mely  a megadott sebességeket tudja
CrystalEye = Az Acer notebookokban leggyakrabban beépített web kamera
S-Video = egy SVHS csatlakozó, mellyel TV készüléket is használhat notebook megjelenítőként
DVI = digitális monitor csatlakozás
Integrated Intel Graphic Media Accelerator ( Intel GMA) = az Intel által gyártott grafikai vezérlő

 

-- 2009.09.24. 9:12:27: bejegyzést módosította Sales.

-- 2014.03.22. 4:01:38: bejegyzést módosította Sales@klickcomp.hu.



Acer notebook, Asus laptop WebÁruház

12

Hozzászólok a témához